Voorbereiding

Wij zijn druk bezig geweest met de voorbereiding. Allereerst uiteraard door het internet af te struinen naar informatie. Die is niet bepaald ruim voor handen. Goede informatie op de website: www.euroroute-r1.de en op www.r1-radweginfo.de.
Met behulp van de laatste site kan je de zelf de route onderverdelen in etappes.

Verder de fietsgidsjes ‘ Europa Radweg R1 von Arnheim ueber Berlin an die Oder’ van Bikeline en ‘ Europaradweg R1, Euroroute, Teil 1: Berlin-Polen-Kaliningrad-Litauen’ en ‘Teil 2, Klaipeda, Lettland-Estland-St Petersburg’ van Detlev Kaden.

Ook hebben we een vijftal sites gevonden waarop collega fietsers hun ervaringen hebben beschreven:
godfriedenmarianne.waarbenjij.nu
www.spazier.net/radreise_baltikum en
henkfietstnaarsintpetersburg.waarbenjij.nu
http://www.europesefietstochten.nl/index.html
http://daniz1988.simpsite.nl/Home

Het boekje ‘Baltikum per Rad’ van Michael Moll geeft voor elk van de drie Baltische staten uitvoerige informatie over bestaande fietsroutes, inclusief overnachtingsmogelijkheden. Het verloop van de R1 is niet apart als route aangegeven, maar onderdelen daarvan kan je m.b.v. de kaartjes in het boek vrij makkelijk reconstrueren.

De visumprocedure, in verband met het doorkruisen van het gebied van Kaliningrad en van de Oblast Leningrad, staat beschreven op de eerder genoemde website van de R1. Bij de visum aanvrage zelf moeten in ieder geval twee belangrijke documenten worden gevoegd: een apart te verkrijgen verklaring van de ziektekostenverzekering dat gedurende de aangegeven periode de Russische Federatie onder de dekking valt en een zgn. uitnodiging (Visa Invitation). Dat kan je door het hotel laten verzorgen dan wel door een bureau zoals “Way To Russia” (http://www.waytorussia.net/). De visumaanvrage zelf hebben wij via de website van de ANWB gedaan. Je kan aangeven in welke ANWB winkel je de paparassen wilt brengen, en later, wilt ophalen.

Op de website van de R1 geeft de heer Oleg Alferov uitvoerige info over het bezoek aan Kaliningrad. Hij is, zoals ook wij hebben ondervonden, graag bereid ook persoonlijk informatie te geven.

Enige informatie over het fietsen (van de R1) in Oblast Leningrad inclusief ST Petersburg is ook beschikbaar op het forum van VeloRussia: http://velorussia.org/.

Voor wat betreft het transport maken wij gebruik van de site van de DB (trein) voor de trajecten door Duitsland. NB: een plek voor de fietsen reserveren in een IC of ICE trein vanuit een station in Nederland kan niet via internet; dat moet of telefonisch (Radfaher Hotline: 0180 6 99 66 33) of ter plekke in een Reisezentrum van de DB. Vanuit Hengelo was dat erg gemakkelijk: Bad Bentheim ligt bijna om de hoek….
Het traject Kiel-Klaipeda vv. wordt verzorgd door DFDS Seaways die op dat traject dagelijks een afvaart onderhoudt.
Tenslotte, voor terugreis: Lufhansa vliegt dagelijks van St Petersburg (Pulkovo Aeroport)naar Duesseldorf.

Het gebied waar we door heen gaan fietsen was voor ons volledig onbekend. Vandaar dat we, naast de standaard reisgidsen, wat literatuur hebben verzameld die  meer op de achtergronden ingaat van dit gebied met zijn rijke maar o zo woelige historie. Enkele voorbeelden: ‘Poland’ van James Michener en ‘Baltische zielen’ van Jan Brokken.

De schrijver Guenther Grass komt uit de buurt van Dantzig en zijn boeken, waaronder Die Blechtrommel, spelen zich in die regio af. In zijn boek ‘Krebsgang’ beschrijft hij de torpedering van het transportschip ‘Gustloff’ door de duikbootkapitein Marinesko waarbij 9000 mensen in het ijskoude water van de Oostzee bij Danzig omkwamen. In Kaliningrad hebben wij in een park zijn standbeeld gezien….
Een andere Nobelprijswinnaar uit de regio is Czeslaw Milosz die in ‘Geboortegrond’ steden, mensen en landschappen beschrijft die voor hem van grote betekenis zijn geweest.

De wat in vergetelheid geraakte duitse schrijver Eduard von Keyserling beschrijft in zijn boeken, waaronder ” Branding” de ondergang van de Baltisch duitse landadel in de omgeving van de Koerische Haf in het fin de siecle van de 19e eeuw. Een vergelijkbaar thema als in ” De Tijgerkat” van Giuseppe di Lampedusa, dat zich op Sicilie afspeelt. Di Lampedusa was overigens getrouwd met een Duits-Baltische barones en heeft op een landgoed in Letland gewoond…..

Paul Spapens beschrijft in zijn boek ‘ Met de Westenwind in de rug’ op boeiende wijze de fietstocht die hij met zijn vrouw vanuit Nederland naar Moskou heeft gemaakt. Tot in Letland hebben zij grotendeels de R1 gevolgd.

En wat is het leuk om in Gogol’s ‘Peterburgse Vertellingen’ te lezen over het geflaneer over Nevski Prospekt meer dan 150 jaar geleden……….

Jawel, wij hebben ook fietsnavigatie aangeschaft, een heuse Garmin Oregon 450t…
Bij Waypoint werd ons al verteld dat, mits na intensief oefenen, we over een halfjaartje ons het gebruik ervan eigen gemaakt zouden kunnen hebben. Dat hadden we zeker nodig! Maar het is gelukt de tracks van de bijgeleverde CD’s van de fietsgidsen ‘ Europaradweg R1, Teil 1 und Teil 2’ in de GPS te laden. En het fietst een stuk gemakkelijker daar waar, zoals in Letland, Estland en Oblast Leningrad de route niet is bewegwijzerd. Als onderliggend kaartmateriaal hebben we van Garmin de ‘Europe City Navigator NT’ en voor wat betreft St Petersburg de ‘City Explorer’ aangeschaft. Voor het gebied van Oblast leningrad hebben wij gratis kaarten van het internet gehaald: http://garmin.openstreetmap.nl/.

NB: Uiteraard is ‘gewoon’ kaartmateriaal (u weet nog wel: dat wat je gewoon open kan vouwen….) een must, zeker voor het geval de batterijen leeg zijn van de GPS oid….
Wij hadden kaarten van Letland en Estland uit de serie: World Mapping Project (Reise Know-How) met de schaal 1:275000/1:325000 mee genomen.

Tenslotte, we hebben pogingen gedaan om een paar zinnetjes in het Pools en Russisch te kunnen spreken als begroeting en om een overnachting te regelen….In ieder geval wilden we de uitspraak van plaatsnamen onder de knie krijgen en plaatsnamen kunnen lezen in het cyrillisch schrift. Een hele worsteling, maar…..met rendement: het was af en toe niet alleen reuze handig maar we merkten ook dat het bijzonder op prijs werd gesteld.

Plaats een reactie