26 augustus 2012, Nowe Bielice – Trzcianka, 60 km

KunstWeer: 23*, eerst zwaar bewolkt, geleidelijk aan zonniger

Vanochtend aan het ontbijt de gastheer in vloeiend pools gevraagd wat het weer vandaag zou zijn. Regen, en geen zon was het antwoord. Weinig hoopvol vertrokken we om 9 uur, de nog niet droge was achterop de fietsen vastgemaakt.
Al snel klaarde het op en liet de zon zich steeds vaker zien. Weer met de neus op het feit gedrukt dat ons pools kennelijk toch niet zo goed is als we dachten, accepteerden we deze tegen?valler overigens van harte….
We fietsten door het dal van de Notec (Netze) over rustige landweggetjes.
Het gewas was van het land af en was opgestapeld in balen. Bij elke boerderij had men van stro prachtige voorstellingen en stillevens gemaakt. Om de zoveel kilometer was er een Skleb (winkel) die ook op zondag open was, verbazingwekkend wat je daar allemaal aan levensmiddelen kan kopen.
Ook vandaag wisselen bossen en akkers elkaar af. In de dorpjes gingen de de mensen naar de kerk, aan klandizie geen gebrek, men stond zelfs buiten om de dienst te volgen!
Een eindje opgefietst met een pools gezin dat alleen pools sprak, desondanks konden we toch wat communiceren met elkaar.
Ook vandaag is onze indruk dat de mensen over het algemeen buitengewoon vriendelijk en voorkomend zijn. Dat geldt niet voor de vele loslopende honden die ons de stuipen op het lijf jagen door uit het niets opeens luid blaffend ons hardnekkig achtervolgen. Benieuwd wanneer ik de uit Holland meegebrachte stok moet gebruiken…..Mogen we dat ook melden bij het Polenmeldpunt van Geert W?
We slapen vanacht in een soort pensionhotel, Hotelik Jagnar ( 80 zloty) dat we snel vonden met behulp van onze GPS waar we van te voren zoveel mogelijk overnachtingsadressen in hadden geladen. Overigens de GPS ook vandaag nauwelijk hoeven te gebruiken: de combinatie van de bewegwijzering en de fietsgids is eigenlijk wel voldoende.
Gegeten in restaurant Zloty Rog, dat op een sfeervolle manier vergane glorie oproept. Dit restaurant wordt ook als sfeervol beschreven in de fietsgids.

Nowa Wies (nieuw dorp) In elk dorp een flat

3 reacties op 26 augustus 2012, Nowe Bielice – Trzcianka, 60 km

 1. Mariette zegt:

  Lieve Joke en Guus,
  Heerlijk om even een stukje mee te fietsen met jullie! Ik hoop de volgende dagen ook af en toe nog internet te hebben zodat ik weer
  een beetje bij kan lezen!
  Veel plezier verder en sterkte met al die honden!!!
  Lieve groet uit Frankrijk,
  Mariette en Lex

 2. Lucille & Henk zegt:

  Lieve vrienden,

  Volgens mij zit het wel goed met dat Pools van jullie, maar is de plaatselijke Piet Paulusma gewoon wat in de war. Net als de onze ! En wat een leuk verhaal over die strobalen ! Je ziet het hier ook wel eens, maar ja er wordt nog maar weinig graan verbouwd en dan heb je dus ook weinig stro. Die honden lijkt me vreselijk. In Frankrijk zijn er ook heel veel, maar die zitten bijna altijd aan een ketting of achter een hek. Soms niet, en dan schrik je je wezenloos ! Lijkt me echt iets voor Brussel om daar uniforme regelgeving voor te bedenken. Aan Wilders heb je dan weer niets, want die is tegen Brussel.
  Wat een geweldig avontuur beleven jullie toch, heel basic over een echt platteland met een dramatische geschiedenis op weg naar een prachtige stad met een al even dramatische verleden. En wat boeiend dat jullie dat verleden ook nog direkt tegenkomen in de gesprekken met mensen die je ontmoet. Dat is reizen met een grote R !!

  Wij wensen jullie een goed vervolg !

  Hartelijke groeten van Lucille en Henk.

  • Geert en Anneke zegt:

   Hallo Guus en Joke,

   Mooie verhalen en fijn om te lezen. Guus gaat het weer goed met je na die lancering van een steen?
   Wij ervaren ook altijd dat mensen uit de DDR aangeven dat ze het niet zo slecht hebben gehad, maar dat zijn meestal de mensen in de leeftijd van 40 – 50 jaar. De oudere generatie denkt er heel anders over en zij geven altijd aan: dit nooit weer.
   Zijn de fietspaden nu beter dan in het gedeelte dat we samen hebben gefietst?
   Nog heel veel fijne fietsdagen en in mijn hart ben ik een beetje jaloers op jullie. Zou zo wel mee willen fietsen als ik jullie verhalen lees.

   Milego urlopu.

   Liefs Geert en Anneke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s