22 mei 2012, dag 6, Rustdag in Dessau en Oranienbaum

Vandaag dus niet en route maar een culturele dag.
Heerlijk geslapen in ons Bauhaus appartement. In de jaren 20 van de vorige eeuw was het een ongekende luxe dat studenten een ruime kamer voor zich zelf hadden. Maar in het Bauhauscomplex was, en is dat het geval.
Bauhaus staat voor een beweging die ambacht, vormgeving en kunst op een no nonsense manier met elkaar verbindt. Bekende namen: Klee, Kandinsky, Mies van der Rohe, J.P. Oud, Breuer, Schlemmer…..
Thans is het geen Hogeschool meer met studenten. Maar is het een instituut voor postakademisch kunst en vormgevingsvraagstukken.
Minstens zo belangrijk was de sfeer, de ambiance er om heen. Moderne, vooruitstrevende ideeen waarvan de Nazis uiteraard niets moesten hebben. In de beginperiode in Weimar (toen er nog een klein beetje rechtstaat was) weg gepest door het subsdie fors naar beneden te brengen.
Talrijke steden in Duitsland probeerden het prestigieuse instituut binnen hun poorten te krijgen. maar Dessau bood het meeste. In de onderhandelingen boden ze ook de zogenoemde Meisterhaueser aan: riante en ruime door het eigen bouwbureau van Bauhausdirektor Walter Gropius ontworpen villa’s waar de ‘Meister’ = professoren woonden. Bovendie steunde de vliegtuigbouwer Junkers de komst van het instituut. Junkers die overigens redelijk vredelievend was en ziel en zaligheid legde in het maken van passagiersvliegtuigen. Pas jaren later kregen zij de opdracht om o.a. de gevreesde Stukas te bouwen. Voor Herr Junkers was dit niet te verdragen en hij overleed vrijwel onmiddellijk daarna.
Maar ook in Dessau duurde het niet lang of de Nazis kregen de absolute meerderheid, en nu was er geen rechtstaat meer… Het instituut dreigde als voorbeeld van ‘ joods/ marxistisch schurkendom’ met de grond gelijk gemaakt te worden. Ware het niet dat men de ruimte nodig had voor het onderbrengen van leerlingen van een Nazi opleidingsinstituut….
Maar om toch het laatste woord te hebben werden pal tegenover door Nazi architecten ontworpen woongebouwen neer gezet die qua concept precies het tegenovergestelde voor stelden als het Bauhaus: i.p.v eenvoud, lucht, transparantie nu dus bouwsels met protserige vormen, kleine raampjes etc. ter illustratie van wat het echte en ware volksgevoel moest voorstellen…
Dit alles en nog veel meer geleerd tijdens een interessante rondleiding.

Daarna met de bus naar Oranienbaum. Waar in het gelijknamige slot ( van een dochter van stadhouder Frederik Hendrik) een prachtige tentoonstelling was ingericht van Dutch Design, afgewisseld en in harmonie met stukken uit ons eigen koninklijk huis. Koningin Beatrix heeft die tentoonstelling een maand geleden geopend. Ook ondersteunt zij de renovatie van het complex, waar nog heel wat moet gebeuren gelet op het overal nog zichtbare verval..
Nog maar een jaar geleden waren er geen toiletten en was er geen stroom…

Toch wel moe terug in Bauhaus. Waar we na ons opgefrist te hebben, meteen weer richting mensa/bistro togen voor prima maar goedkope spijzen en dranken, internet en een plekje om comfortabel te lezen…
Want morgen en overmorgen staan ons in totaal nog 180 km naar Berlijn te wachten.
De weersvooruitzichten zijn overigens buitengewoon goed, zelfs een tikkeltje aan de te warme kant….

         

2 reacties op 22 mei 2012, dag 6, Rustdag in Dessau en Oranienbaum

 1. nicole uniquole zegt:

  als curator en organisator van de tentoonstelling in dit paleis heb ik met veel plezier dit stuk gelezen. er was inderdaad geen stroom, er waren geen toiletten, er was geen cafe, het paleis was totaal niet voorbereid op ‘bezoek’. en nu is op 25 april hare majesteit koningin beatrix geweest om de tentoonstelling te openen en staat het werk van viktor & rolf hand in hand naast het werk van honthorst en van dyck.
  ik wens jullie nog een goede reis
  nicole uniquole / http://www.oranienbaumexhibition.com / http://www.uniquole.nl
  curator / concept tentoonstelling ‘dutch design – huis van oranje’

  • guusenjoke zegt:

   Beste Nicole, erg leuk om jouw reactie te lezen! Nogmaals, wij hebben uitgebreid genoten van de indrukwekkende tentoonstelling en deze ook in brede kring aanbevolen!
   Wij wensen je nog veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s