23 augustus 2012, Rehfelde – Kostrzyn (PL), 85 km

Het wegdekHet weer vandaag: zonnig, 24 *, westenwind, dus wind mee!

Ook nu weer een tocht langs stille weggetjes dan wel geasfalteerde fietspaden die zich door de natuur slingeren. Ook dit deel van de route was buitengewoon goed bewegwijzerd, dus op 1 uitzondering na niet op de GPS hoeven te kijken.

Al snel bereikten we het prachtige, heuvelachtige gebied van de Maerkische Schweitz. Zelfs hier nauwelijks toeristen gezien, laat staan collega fietsers. Min of meer op het hoogste punt, in Buckow bij het Bergschloss Hotel afgestapt om al koffie drinkend van het uitzicht te genieten. De tent was echter gesloten. Maar een buitengewoon vriendelijke mevrouw kwam naar buiten en bood uit zich zelf aan koffie te serveren of als we dat wensten, ook een ontbijt!

Dat was dan bijna voor Guus zijn galgenmaal geweest want een eindje verderop werd hij vol geraakt door een projectiel…
Wat was het geval? Op een stil landweggetje was aan de andere kant van de weg iemand bezig met een grote machine de bermkant te maaien. In dat proces werd kennelijk geen onderscheid gemaakt tussen onkruid en losse steenslag ed. Toen Guus er voorbij fietste werd hij vol op zijn sleutelbeen geraakt door een gelanceerde steen. Ook op zo’ moment is het heerlijk om Joke in de buurt te hebben: vakkundig werd e.e.a. gestelpt, gedept en van een koud compres voorzien. Maar de gedachte dat die steen zo maar in he oog terecht had kunnen komen was niet aangenaam…

In Neuhardenberg ons van proviand voorzien en in het schitterende Schloss Park gelunched.

Langs slingerende fietspaden suisten we de Maerkische Schweitz uit en kwamen we geleidelijk in het vlakke land van de Oderbruch. Het gebied langs de Oder was tot een paar honderd jaar geleden erg moerassig en is met name door de inspanningen van Friedrich II droog gelegd/ontwaterd. Bijvoorbeeld door een kanaal te laten graven waar nu over een afstand van 20 km de Oder stroomt. De ‘ Alte Oder’ heeft wat dat betreft geen functie meer.

Rondom Letschin was het even minder met de bewegwijzering. Dus de GPS maar gepakt en dan is het geen kunst om de juiste beslissingen te nemen.

Langs en op de hoogwaterdijk van de Oder, met aan de overkant dus Polen, bereikten we na een km of 15 de grens. De brug over en we waren in de vesting Kostrzyn, thans een terrein met alleen maar ruines. We hebben een kamer geboekt in het vlakbij gelegen Hotel Bastion voor 210 zloty inclusief ontbijt, of te wel circa € 55. Dit gedeelte van Kostrzyn staat helemaal in het teken van de grens, dus grote supermarkt, drankwinkels, ons hotel etc. De fietsen mochten we boven op het dakterras stallen.
Beneden in het restarant prima gegeten, Joke haar eerste Barszcz soep…Totaal waren we € 25 kwijt….
Leuk om te merken dat de mensen erg positief reageren op onze stuntelige pogingen toch een paar woordjes/zinnetjes in het Pools te zeggen.

De Route Oder landschap De grens naar Polen Brug over de Oder naar Kostrzyn

2 reacties op 23 augustus 2012, Rehfelde – Kostrzyn (PL), 85 km

 1. bep jetses-klevringa zegt:

  Lieve joke en guus,
  Wat een belevenis zo’n fietsroute. Een hele andere wereld dan waarin wij leven. Wat zullen jullie geschrokken zijn door dat zgn. projectiel. Gaat hety goed met je sleutelbeen Guus? Vast en zeker na de liefdevolle behandeling van Joke. Valt de zwaarte van de fietstocht mee ? Het lijkt me allemaal erg interessant,wat jullie meemaken.
  Veel fietsplezier nog!
  groetjes/liefs,
  Bep

 2. Mariette zegt:

  Lieve Joke en Guus,

  Wat moet dat schrikken zijn geweest! En oh wat fijn dat de steen niet ergens bij je hoofd terecht kwam! Ik neem aan dat die wegwerker toch wel z’n excuses heeft aangeboden?!

  Liefs, Mariette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s