23 mei, dag 7, van Dessau naar Springbachmuehle/Belzig, 102 km

Nogal ingenomen met onszelf vanwege de afgelegde afstand, zitten we elk achter een manshoge bier buiten op het terras van ons hotel De Springbachmuehle. Een lustoord midden in de natuur, direct aan de route. Het is tropisch warm en we eten buiten vlak bij een klaterende beek en draaiende watermolen, net Singraven….
Vandaag was een prachtige tocht. Het eerste gedeelte door het cultuurlandschap Gartenreich Dessau-Worlitz. Fijne fietspaden door een afwisselend landschap van bossen, weiden, meertjes, dode rivierarmen. We zijn echt in de buurt van de Elbe. Af en toe kwamen we een eenzame gepensioneerde duitse fietser tegen die aan zijn dagelijkse ‘Runde’ bezig was. Bij een fraaie houten brug wees zo een gepensioneerde ons op de enorme vissen, die hier ‘Droebel’ heten.
Via het ons van het museumbezoek van gisteren bekende slot Oranienbaum, kwamen we door een heel ander cultuurlandschap, Ferropolis genaamd. De naam slaat op de enorme ijzeren machines en werktuigen die af en toe nog in het kandschap te zien zijn. Met dat spul werd bruinkool afgegraven.
Het werd heter en heter en dat merkten we goed op de eindelose weggetjes temidden van golvende akkers. Geen winkel te bekennen, dus gelunched met droge broodjes en appel. Het water in de bidons had inmiddels de kookhitte bereikt en was eigenlijk niet meer te drinken….
Maar……Lutherstadt Wittenberg kwam in zicht.
Eerst de kerkdeur bekeken waar L zijn 95 stellingen op had geplaatst. Daarna op een bankje in de schaduw ons koele net gekochte zuivelpakket verorberd: yoghert en buttermilch.
Daarna een heet landschap in van heel veel kilometers landweggetjes tussen akkers en bossen, afgewisseld door doodstille dorpjes waar de tijd leek te hebben stilgestaan.
Om een uur of vier gebeld voor accommodatie. Er was plek voor ons. We hadden niet gechecked waar het hotel lag, dus dat viel even tegen toen we moe en verhit in Belzig arriveerden: nog 6 km extra…..
Maar…zie het begin van dit stukje, alleszins de moeite waard. En zitten we inmiddels aan de tweede manshoge bier…

Morgen de laatste 90 km…naar Berlijn!

       

Een reactie op 23 mei, dag 7, van Dessau naar Springbachmuehle/Belzig, 102 km

  1. Lucille & Henk zegt:

    Chapeau !! Wat een afstanden zeg ! En dan ook nog bult-op-bult af !
    Wij hebben onze eerste serieuze fietservaring van dit jaar nu ook acher de rug. Op dinsdag 22 mei van Ossenzijl naar Beetsterzwaag en gisteren weer terug. Twee maal ongeveer 70 km. Het was prachtig, prachtig: ideaal weer, een grote verscheidenheid aan landschappen, cultuurhistorisch erfgoed in alle soorten en maten, een overvloed aan vogels en bloemen. Overal goedgemutste mensen ! En als beloning hebben we vorstelijk gedineerd op het terras van Landgoed Lauswolt. Daar heeft Lucille tevreden kunnen terugzien op heer eerste 65 jaar! Erg bedankt voor jullie lieve felicitaties, per sms en post, dat is altijd heel fijn.

    We hopen dat jullie vandaag ook een goede tocht hebben ! Met een goede afsluiting met manshoge bieren. Die hebben ze in Berlijn ook !!

    Hartelijke groeten. Lucille en Henk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s