20 juli 2013, sightseeing in St Petersburg

zwaar bewolkt, regenachtig, 16*

We troffen het met de engelstalige rondvaart door een paar kanalen en over de rivier de Neva: het was droog!
Wat kan je daar over vertellen? We voeren langs het ene monument, paleis, kerk etc. na het andere. Imposant en monumentaal.

Daarna met de metro naar het beroemde kloostercomplex Alexander Nevsky in de wijk Vosstaniya. Hier komen busladingen vrome gelovigen en hier zijn een indrukwekkend aantal Russische beroemdheden begraven zoals Dostoevsky, Tchaikovsky en Tolstoi.
De metro was een belevenis op zich, we denken niet ooit zo diep onder de grond geweest te zijn; de roltrap naar het perron duurde minuten! Dan een lange corridor met tientallen deuren die opengaan als de trein daarachter aankomt.
In de Kerk van de Drieeenheid zagen we weer de inmiddels bekende rituelen: gelovigen die van ikoon tot ikoon gaan, vele kruisen slaan, buigen, knielen en het ikoon kussend/met het voorhoofd aanrakend.
Leuke ervaring: bij de kassa hadden we het bedrag dat we dachten te moeten betalen al gereed. Maar dat was niet het juiste, buitenlanders moeten een hoger tarief betalen. Of we ook een paar woorden Russisch konden, vroeg de kassier. En toen we keurig in het Russisch twee kaartjes bestelden gaf hij ons met een grote grijns de entreebewijzen voor de autochtone prijs!

We wilden eigenlijk naar het wijkje Nieuw Holland, maar vanwege de regen zijn we naar de Kerk ‘ on the spilled blood’ gegaan. Eind 19e eeuw gebouwd ter nagedachtenis aan de op die plek vermoorde Tsaar AlexanderII. Het interieur is werkelijk magnifiek: alle muren zijn bedekt met de meest fraaie mozaieken.

20130720-222157.jpg

20130720-222251.jpg

20130720-222345.jpg

20130720-222422.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s