9 juli 2013, Haanja – Rapina, 86 km

Half bewolkt, steeds zonniger, 23*

Na het ontbijt in ons grote appartement en het overdragen van de sleutel, reden we rond half tien Haanja uit. Om vrijwel onmiddellijk op een halfverharde gruisweg te komen. Op zich prima te rijden maar nu was het juist bij de, frequente, afdalingen uitkijken geblazen: je wilt toch niet remmen op los gruis op een harde leemachtige ondergrond…
Je kon aan de sporen zien dat er fietsers voor ons uit waren geweest.
Bij de supermarkt in Vastselinna spraken we met de veroorzakers daarvan: een Duits stel uit Hannover dat hetzelfde traject als wij fietsten, maar dan tot Talinn.

Vervolgens over, jawel, weer andere wegen dan al die dagen hiervoor: op onze route reden nu zowat helemaal geen autos meer…
Bij Meremae even gestopt bij een plek met een prachtig uitzicht, tientallen kilometers ver. We waren nog steeds in het heuvelgebied waar ook Rouge en Haanja deel van uitmaken.

In Obinitsa een bezoekje gebracht aan het Setu museum. We kregen een prive rondleiding van een enthousiaste jonge vrouw. het Setuvolk in het zuidoosten van Estland is een aparte etnische group die het Russisch Orthodoxe geloof heeft aangenomen. Eigen gewoonten en muziek, een eigen taal. Prachtige klederdracht.

Een kilometer of 15 na Obinitsa reden we het heuvelgebied uit. Maar er volgde geen ‘hollands vlak’, veel vals plat of toch wel trage lange hellingen…..
We reden nu vlak langs het Peipsimeer, een van de grootste meren van Europa. Het meer is tegelijk de grens met Rusland… De komende dagen zullen we er meer van zien.

Al dagen loopt de route gelijk op met de nationale route nr 4, maar de bordjes staan ver uit elkaar dus kaart en/of gps zijn absoluut onmisbaar.

Hotel Rapina is een prima plek voor vermoeide, dorstige en hongerige fietsers. We genieten buiten op het terras van een heerlijke maaltijd.

20130709-201137.jpg

20130709-201256.jpg

20130709-201347.jpg

20130709-201424.jpg

20130709-201458.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s