15 juli 2013, Valaste – Narva Josuu, 55 km

Half bewolkt, steeds zonniger, 21*

We zijn bij de grens van Estland en de Russische Federatie aangekomen!

Vanochtend van Valaste naar Toila eerst 11 km gefietst langs de stille kustweg om weer op de route te komen. Dit is een prachtig kustgedeelte, het heet de Ontikakust en bestaat uit steile kliffen.

Van Toila naar Voka een paar km over een bijzonder onaangename weg: erg smal en veel (vracht)verkeer. Niet vaak zo’n naar stuk weg gehad langs de R1…..
Van Voka een schotterweg naar en langs de kust. Op zich goed te doen. Het tweede gedeelte, dat weer naar de M1 voert, was wat minder, veel kuilen en grotere stukken steen, maar met goed uitkijken best te overwinnen.

In Sillamae, dat weer bestaat, inkopen gedaan en even met een nederlands gezin gesproken. Toen in Sillamae tijdens de russische bezetting uraniumerts werd gevonden, werd de stad van de buitenwereld afgesloten. Veel flats uit de Sovjet periode.

Sillamae uit komen vormde geen enkel probleem, na een paar kilometer een klein stukje op de M1 (de weg van Talinn naar Narva) dat goed te doen was vanwege een geasfalteerde strook van een meter breed aan de zijkant.
In Sinimae eerst langs enorme begraafplaatsen, diverse monumenten ter nagedachtenis aan de russische gevallen soldaten en toen naar het grote, zeer omstreden monument ter nagedachtenis aan gevallen duitse hulptroepen. Zoals Esten, Walen en……Nederlanders. Met verbazing lazen we in het hollands….”… Ter ere van gevallen nederlandse ……frontsoldaten ……die in de periode 1941 – 1945 hun plicht trouw hebben vervuld…”. Wiens plicht en aan wie trouw?

Voordat we het goed en wel wisten reden we al langs de kust door de lange lintbebouwing van Narva Josuu waar aan het eind daarvan ons hotel, hotel Yes lag. Prima hotel, het personeel zorgde voor een veilige plek voor de fietsen, en snel naar het strand. De temperatuur van het water van de Finse Golf was heerlijk, lekker in het zonnetje gelegen op het kilometers lange prachtige zandstrand, daarna douchen en eten in het hotelrestaurant.

Verder naar het oosten dan Narva Josuu kunnen we niet, over een paar honderd meter begint de russische federatie…
Morgen volgen we de rivier de Narva aan de Estse kant een kilometer of 15 naar het zuid oosten en dan steken we de grens over bij Narva/Iwangorod.
In dit gebied is in 1944 maandenlang hard gevochten, de duitsers hadden hier een formidabele verdediging ingericht. Bij de slag om Narva kwamen bijna 40.000 soldaten om en raakten bijna vier keer zoveel gewond……

En….., morgen passeren weer een tijdzone: het is dan 2 uur later dan in Hengelo!!!

20130715-212417.jpg

20130715-212457.jpg

20130715-212547.jpg

20130715-212627.jpg

20130715-212723.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s