25 augustus 2012, Miedzyrzecz – Nowe Bielice, 75 km

Wat?Weer: half bewolkt, 23*

Het landschap is glooiend en heuvelachtig, en bestaat uit bossen en akkers. Voorbij Pszczew( spreek uit: pshtjev) hebben we gekozen voor de routevariant over een zandig pad. Waarom makkelijk als het moeilijk kan en je af en toe met fiets en al valt??????
Wel, omdat we beloond werden met het zien van een zwemmende otter en 2 wegspringende reeen!
Na ruim 60 km waren we in Drezdenko, maar het enige hotel was vol, waarschijnlijk vanwege een bruiloftsfeest. Ook in Koshin, een km of 5 verderop zou er die avond een bruiloftsfeest met veel lawaai zijn. Dus we besloten de wel beschikbare kamer maar niet te nemen. In Nowe Bielice zagen we twee reclameborden die naar te huren kamers (wolny pokoj) verwezen. We sloegen een gruispad in en aan het eind daarvan stond het huis/de boerderij van de familie Sitko.
Op het terras bij het huis zat een duits echtpaar van onze leeftijd uit Halle.
In ons beste Pools konden we ons prima onderhouden met de eigenaars, Barbera en Henrik. Het is inderdaad zoals ze in Duitsland zeggen: een paar woorden in de landstaal is ‘ die halbe Miete’! Ze hadden nog een klein kamertje met aparte badkamer voor ons. We konden er ook een goed verzorgd ‘ Abendbrot’ krijgen. Dat hebben we genuttigd samen met het duitse echtpaar. Veel over ‘ die Wende’ gesproken, we hadden ook nu weer de indruk dat men de DDR tijd als minder negatief heeft ervaren dan wij wel eens al te makkelijk denken.
Zij kwamen al meer dan 10 jaar bij Barbera en Henrik. De vrouw vertelde dat haar vader en de familie van vaderskant uit een dorpje hier vlak bij kwam. En dat als gevolg van de oorlog iedereen, dat wil zeggen, alle duitsers, hals over kop huis en haard moesten verlaten. In 1945 schoof de Pools Duitse grens namelijk een flink stuk naar het westen op, de zogenaamde Oder-Neisse grens.
Zij vertelden ook dat Henrik uit Lwov (Lemberg), dat nu in de Ukraine ligt, kwam. Dit gebied behoorde tot 1945 aan Polen en werd door de USSR geannexeerd. De Poolse bevolking werd gedwongen te verhuizen, bijvoorbeeld naar de nieuwe Poolse gebieden in het westen, waar de Duitsers op hun beurt uit werden verdreven.
Het duitse echtpaar en de poolse gastheer maken dus beide deel uit van dezelfde tragische geschiedenismedaille, zij het elk van een andere kant….
Totale prijs voor overnachting, Abentbrot en ontbijt: 130 zwoty! ( € 32).
Marktplein SKLEP Pension familie Sitko

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s