14 juli 2013, Kauksi – Valaste, 84 km

Strak blauw, 26*

van het Peipsi meer naar de Finse Golf!

Prima geslapen in ons campinghutje vanacht. Na een heel eenvoudig ontbijt van een soort puddinkje en wat koekjes, zaten we al om 0900 uur op de fiets. De eerste 12 km nog langs de kust van het meer, met talrijke vakantiehuisjes en campings.
Bij Alajoe over een stille geasfalteerde weg naar het noorden, naar Lisaku, waar we eigenlijk gisteren hadden willen overnachten. Ruim inkopen gedaan, ter compensatie van onze mager ontbijtje. Een stukje fietsen in de berm van hoofdweg nr 3 viel, waarschijnlijk ook omdat het zondag was, reuze mee.

Een omweg gemaakt van circa 5 km heen en terug naar het beroemde russisch orthodoxe nonnen klooster in Kuremae. Een prachtig complex met tuinen, park en boerderij. Heel kunstig opgestapelde houtbulten. In de kerk het ritueel gadegeslagen van vrouwen op leeftijd die van het ene object naar het andere trippelden, zich elke keer bekruisend en een kus drukkend op het ikoon. In de schaduw onze lunch verorberd.

Over een afstand van zeker 10 km was de weg naar Johvi ontdaan van zijn toplaag. Dit waren we al vaker tegen gekomen, maar het was niet echt leuk fietsen over het ribbelige oppervlak, waarbij we bovendien regelmatig in enorme stofwolken werden gehuld als er weer eens auto hard over de weg reed..

In jovi waren er omleidingen bij een viaduct en de batterijen van de GPS leeg. Dus op de ouderwetse manier, vlot, door Johvi gereden, dwz richtinggevoel in combinatie met de stand van de zon……….

Volgde een heerlijke geasfalteerde weg en de wind mee naar ons onderkomen in Valaste, bij de hoogste waterval van Estland.
Valaste ligt ruim 10 km ten westen van onze route, dichterbij was geen onderdak meer te krijgen. Valaste Guesthouse is goednieuw en is een soort wegrestaurant met in een apart gebouw eenvoudige, kleine, maar schone kamers. Ook zijn er huisjes te huur. De waterval stelt niets voor, een miezerig straaltje dat, toegegeven, wel diep naar beneden sijpelt. Het is hier prachtig, direct voor ons ligt de Finse Golf.

20130714-193655.jpg

20130714-193728.jpg

20130714-193903.jpg

20130714-193935.jpg

20130714-194018.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s