11 juli 2013, vrije dag in Tartu

Half bewolkt,en zonnig, 23*

Een half uurtje langer blijven liggen.
Na het ontbijt op ons gemakje, via het Raadhuisplein met zijn beeld van de kussende studenten, naar Toomemagi, een op een hoogte gelegen groot park met standbeelden en monumenten van Estlanders die veel betekend hebben voor de vorming van deze staat, zoals de schrijver Jaak Peterson.
Maar ook een beeld van Gustavus Adolph, de koning van Zweden die de universiteit heeft gesticht….En van Karl Ernst von Baer, die als eerste de betekenis van de baarmoeder ontdekte.
Af en toe even uiterust op een bankje in de schaduw en geinternet. Je kan hier werkelijk overal internetten.

Ook een ommetje gemaakt in de wijk Supilinn (soepwijk) waarvan de straatjes de naam van tuinbouwproducten dragen zoals aardappel, bes, boon….De wijk met zijn opvallende houten huizen uit de 19 e eeuw is ontstaan toe het water van de rivier definitief lager kwam te staan en er ruimte kwam voor bewoning en de aanleg van grote moestuinen. De wijk stond bekend om zijn vrolijke en losbandige karakter. En dat is nog steeds te zien aan een huis dat in werkelijk allerlei verschillende kleuren is geverfd omdat de buren, dronken als torren, de kleur van de verf niet met elkaar hadden afgestemd toen ze besloten de buurman een handje te helpen…….

Ook hebben we het Tartu Art Museum, in een scheef staand gebouw bezocht. Een mooie tentoonstelling over het Estlandse landschap, van bos, heuvels, meren tot de zee. Erg herkenbaar nu voor ons.

Vanavond naar een uitvoering geweest in St Anthoney’s Court, een binnenplaats waar allerlei creatieve activiteiten plaatsvinden, van een Estlandse Folk groep. Zangeres met prachtige volle donkere stem, begeleid door bascello, keyboard en slagwerk.

Nu weer terug in het hotel, alvast de spullen klaar leggen voor morgen: 90 km naar het Peipsimeer!

20130711-223359.jpg

20130711-223529.jpg

20130711-223619.jpg

20130711-223708.jpg

20130711-223801.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s