29 augustus 2012, Samociazek – Grudziadz, 81 km

Europese fondsenWeer: warm, zonnig, 24*, weinig wind

We schieten steeds verder naar het eind van de kaart van Polen…..
Het eerste deel vandaag nog steeds hetzelfde recept: akkers, bossen, boerendorpjes en stille weggetjes……In elk gehucht een of meer Sklebs waar je je van voedsel kan voorzien.
En, met dank aan Europa, een stukje gloednieuw fietspad, dat soms al na 30 meter even zo plotseling ophoudt als het begon….

Maar achter Gruczno werd het anders: we naderden nu de machtige rivier de Weichsel/Wisla, de levensader van Polen.
Achter de hoge dijk aan de rivier onze lunch opgegeten. In de verte zagen we het imposante silhouet van de oude stad Chelmno. De route voert daar eigenlijk langs en niet door, maar we wilden nu wel eens wat anders zien dan bossen en akkers…
Via een ouderwets steile klim bereikten we de oude stadskern, muren, kerken, een slot, prachtige gebouwen. Op een terras, een zeldzaamheid in Polen evenals trouwens een zaak waar je koffie kan drinken, wat koels gedronken.

Via een redelijk afwisselende route, met een steile klim met haarspeldbochten die ons dwong te gaan lopen, bereikten we om een uur of 4 de buitenwijken van Grudziadz, circa 100.000 inwoners. Ook hier een historische stadskern, die wilden we zeker zien.
Ingechecked in Hotel Villa, op de route en vlak bij het centrum.

Na ons te hebben opgefrist, op de fiets op verkenning.
Mooie route met nieuw fietspad langs de Wisla. En jawel, daar zagen we de wereldberoemde ‘ Speicherhaueser’ oprijzen. Dit is een gesloten front over een lengte van vele honderden meters van torenhoge huizen die aan de rivierzijde als verdedigingsmuur dienen en aan de stadskant als opslagplaats voor graan.
Al snel belandden we op het historische marktplein met fraaie gebouwen en….terassen.
Dus eerst maar eens aan het bier….
En toen moesten we nog eten…
En naar het hotel terugfietsen..

Kenmerkend landschap Der Weichsel De pakhuizen van Grudziadz

Plaats een reactie