5 juli 2013, Riga, 10 km ( gelopen)

Erg warm, broeierig, eind van de middag onweer

20130706-193636.jpg

Vandaag Riga op hoofdlijnen verkend.
Eerst gelopen naar het kasteel van Riga omdat dat de ambtswoning is van de president en er een afwisseling van de wacht te zien is. Althans, als er geen verbouwing is, zoals nu duidelijk het geval is…
Vervolgens naar de wijk met de beroemde Jugendstil huizen, o.a. van de architect Eisenstein, vader van de beroemde filmregisseur uit het begin van de vorige eeuw.

(Pantserkruiser Potemkin!).
Wat een prachtige gebouwen!

Stil gestaan bij een monument over de bevrijding: betonblokken die de Russen voor het Parlement hadden geplaatst met in het midden een stuk
van de Berlijnse Muur, een gift van de gemeente Berlijn.

Het vrijheidsbeeld Milda opgezocht vanwege Milda lofty, de dochter van Marjam die Joke in het asylzoekerscentrum Markelo heeft leren kennen.
Bij het vrijheidsbeeld honderden geslaagden van de universiteit in vol ornaat op de foto met hun familie en vrienden.

Vervolgens naar het Vermanespark waar doorlopend verschillende koren traditionele Letse volksmuziek ten gehore brachten.
Toen naar het museum van de bezetting van Letland. Wat heeft dit volk geleden. Eerst door de Russen in het kader van het von Ribbentrop pact bezet. Honderdduizenden gedwongen gedeporteerd naar Siberie en de Gulag archipel. Intelligentsia vermoord. Daarna deden de Duiters er nog een schepje boven op. Vervolgens weer de Russische bezetting met wederom gedwongen deportaties. Maar ook de politiek van de ‘ rus

sificering’ : de Baltische staten bevolken met honderduizenden Russen, met als gevolg dat nu 25% van Estland en Letland uit Russen bestaat. En het verzet tegen de bezetting, uitmondend in de ‘ zingende revolutie ‘.
Jan Brokken schrijft daar prachtig over in ‘ Baltische Zielen’: ” …toen het Credo van Arvo Part teneinde was, bleef het lange tijd stil in de muziekhal, daarna wist iedereen dat het nooit meer zou zijn als vroeger, dat hier vandaag de revolutie was begonnen….”.

Vanavond naar een concert geweest van Kremerata Baltica, opgericht door de beroemde violist Gideon Kremer. Uitgevoerd o.a. een stuk van de Letse componist Peteris Vasks: musica dolorosa. Ademloos luisterden meer dan 1000 bezoekers, hoofdzakelijk inwoners van Riga, naar dit trieste stuk dat werd uitgevoerd in de oude Johannes kerk. Daarna een minuten lange ovatie met een intensiteit en warmte die wij nog niet vaak bij andere uitvoeringen hebben ervaren. De componist was in de zaal en kwam naar voren om het orkest te bedanken, het publiek ging werkelijk uit zijn dak!
Bij de andere stukken soleerde de wereld beroemde cellist Mish

a Maisky….

Tot slot gewoon maar afgekickt op een van de vele volle terrassen met een paar glazen wijn c.q. bier.. What a great city!!

20130706-171346.jpg

20130706-172612.jpg

20130706-191510.jpg

20130706-193459.jpg20130706-193353.jpg

20130706-193541.jpg

 

Een reactie op 5 juli 2013, Riga, 10 km ( gelopen)

  1. Mariette Steffens-Olde Hampsink zegt:

    Wat een mooi promostukje over Riga! Ontroerend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s