12 juli 2013, Tartu – Mustvee, 92 km

Zonnig, 23*

Een leuke route met een bijzonder slot…..

Het was niet moeilijk Tartu uit te komen, via het Raadhuisplein de voetgangersbrug over, eerst een paar wegen en parallelwegen, uiteindelijk een paar km op de nationale route nr 3. Viel reuze mee: niet druk en men hield goed rekening met ons.
Bij het uitrijden van Tartu weer, nu bij flats, de schuilbunkers gezien tegen luchtaanvallen. De bunkers zie je ook bij heel veel particuliere huizen en boerderijen; een echte ervenis uit de Sovjettijd.
Onze route loopt dit deel van Estland gelijk op met de fietsroute nr 3.
Na ruim 30 km pas een mogelijkheid om wat inkopen te doen, in Koosa. Daarna was de volgende mogelijkheid pas weer in Varna, zo’n 12 km verder.

Hier begonnen de langerekte dorpen van de zogenaamde ‘ oud- gelovigen’ , Russen die 300 jaar geleden zich in Oost – Letland vestigden omdat zij in midden Rusland vervolgd werden om hun afwijkende vorm van Russisch Orthodox geloof. Met name de geboorte, biecht en begrafenisrituelen zijn anders. Ook het kruis wijkt af van dat van de reguliere russisch orthodoxe kerk: er is onderaan een diagonaal lopende dwarsbalk aan toegevoegd die de verbinding tussen hemel en aarde voorstelt.
Interessant klein museum bezocht in Kolkja. De oud gelovigen zijn verwoede uien telers maar dat heeft niets met het geloof te maken maar met het feit dat uien veel vocht uit de grond onttrekken en dat is precies de bedoeling aan de drassige oevers van het Peipsimeer..

Vlak bij Mustvee even stil gestaan bij een indrukwekkend monument bij een massagraf van in WO2 gesneuvelde/vermoorde inwoners en russische soldaten.

Wij overnachtten in een eenvoudig maar prima afgetimmerd studiotje. Snel na aankomst een duik genomen in het warme water van het Peipsimeer.
In het dorp zou een bar zijn waar je wat kon eten. De betreffende piratenbar was echter gesloten vanwege een prive feestje, en zag er overigens zeer shabby uit…
In de supermarket ruim ingeslagen voor avondeten en ontbijt.
Tot onze grote verrassing kregen we bezoek van het Duitse stel dat we twee dagen eerder onderweg hadden ontmoet. Zij overnachtten in een pension elders in het dorp, wisten dat wij ook in Mustvee moesten zijn en zijn naar ons op bezoek gegaan…
Ervarigen uitgewisseld, hardstikke leuk.

20130712-232409.jpg

20130712-232435.jpg

20130712-232524.jpg

20130712-232617.jpg

20130712-232704.jpg

20130712-232800.jpg

20130712-232851.jpg

3 reacties op 12 juli 2013, Tartu – Mustvee, 92 km

 1. Klaske zegt:

  Hai Joke en Guus,
  Tot nu toe loopt bij jullie alles goed, zo te lezen, 1 keer een fietsenmaker bezoeken op zo’n afstand is te verwaarlozen. Iedere avond ben ik te vroeg…. Het verslag staat er nog niet op…zie er steeds naar uit. Met de foto’s en de achtergrondinformatie gaat het zo leven voor ons thuisblijvers. Het eindpunt komt nu al in zicht. Nog heel veel fietsplezier toegewenst van mij big hug, Klaske

 2. Sven Dunse zegt:

  Hallo Guus en Joke,
  nach 186 km in zwei Tagen sind wir heute Mittag in Tallinn angekommen! Da es vorwiegend bergab ging sind wir gut vorangekommen. Tallinn ist wunderschön, so genießen wir die Stadt noch weitere drei Tage. Wir wünschen Ihnen beiden noch eine gute Reise, Rückenwind und erfolgreiche Suche nach Übernachtungsmöglichkeiten! Es war sehr nett, Sie kennengelernt zu haben! Vielleicht treffen wir uns irgendwann mal wieder auf dem Fahrrad…
  Herzliche Grüße, Sylwia und Sven aus Hannover 😉

  • guusenjoke zegt:

   Hallo Sven und Sylwia,

   Danke bestens fuer dieser Nachricht, wir hoffen Sie genieszen die Stadt Talinn, diese soll wuendeschoen sein!
   Wir sind gerade angekommen bei unserem Hotel in Narva – Josuu, also morgen geht’s los, dann fahren wir von Narva/Iwangorod in den Russland….
   Wir haben uns auch sehr gefreut das wir uns getroffen haben uns wir wuenschen Ihnen auch alles Gute!
   Viele Gruesze, Joke und Guus aus Hengelo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s