22 juli 2013, sightseeing St Petersburg

Zwaar bewolkt, regenachtig, 18*

de laatste dag in St Petersburg, nu is het ook wel genoeg vinden we.
We doen het wat rustiger aan dan gisteren; vandaag staat op het programma een bezoek aan het Russisch Museum en de Peter en Paul kerk aan de overkant van de Neva, in het gelijknamige fort.

Een beetje langzaamaan gedaan, want het regende behoorlijk. Toen het wat droog werd snel eropuit naar het Russisch Museum. Dat een compleet overzicht geeft van de Russische cultuurgeschiedenis.
Ook hier een selectie gemaakt: de unieke ikonen, de schilderijen van Ilja Repin, waaronder ‘ de trekkers van de Wolga schuit’, de Russische avant- garde waaronder Malevitch met o.a. zijn ‘ zwarte vierkant’.

Daarna met de metro naar het Peter en Paul Fort aan de overkant van de Neva. Ook hier kan je een vermogen uitgeven als je alle attracties zou willen bezoeken. Wij hebben ons beperkt tot de entree van de heilige Peter en Paul kerk, de kerk waar alle Romanovs begraven liggen: van Peter de Grote tot het Tsarengezin dat aan het begin van de revolutie in 1918 op een afschuwelijke wijze om het leven is gebracht.
Er waren wat Nederlandse groepen in de kerk, en een daarvan liep een kleine kapel aan de zijkant in. We zagen een paar monniken van de Russisch Orthodoxe kerk opgesteld staan. We hadden wel in de gaten dat het een besloten karakter had, maar vroegen toch of we mee naar binnen mochten. We waren van harte welkom bij dit onderdeel van een cruise van een familie waarvan de grootouders 50 jaar getrouwd waren….
De deuren gingen dicht en de monniken begonnen ijzingwekkend mooi een bijzantijns geestelijk lied te zingen, de rillingen liepen ons over het hele lijf….

‘s- Avonds weer in hetzelfde restaurant gegeten, de bediening herkende ons en was extra attent. Nu weer terug op de hotelkamer, spulletjes klaar gelegd voor de thuisreis, die morgen begint met 15 km fietsen naar het vliegveld Pulkovo.

20130722-231940.jpg

20130722-232016.jpg

20130722-232054.jpg

20130722-232132.jpg

20130722-232218.jpg

20130722-232320.jpg

Een reactie op 22 juli 2013, sightseeing St Petersburg

  1. Lucille en Henk zegt:

    Lieve Joke en Guus.
    Geweldig jullie fiets prestatie en wat een ervaringen onder weg. Goede terurg reis morgen en fijn dat jullie deze kant weer op komen.
    Lieve groet,
    Henk en Lucille

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s